بارداری

تست پاپ اسمیر چیست؟ + زمان، نحوه انجام و تشخیص آن

مجله دکتر دکتر

این تست پاپ اسمیر، یک روش مهم و غیرتهاجمی است که به منظور غربالگری سرطان دهانه رحم و تشخیص تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های آن انجام می‌شود. این آزمایش عمدتاً در زنان به کار می‌رود و به شناسایی زودهنگام شرایطی که ممکن است به سرطان منجر شوند، کمک می‌کند. زمان انجام تست پاپ اسمیر بسته به توصیه پزشک و تاریخچه سلامت زنان متغیر است. معمولاً توصیه می‌شود که زنان از سن 21 سالگی به بعد، هر سه سال یک بار این تست را انجام دهند.در این روش، پزشک با استفاده از ابزاری به نام اسپکولوم، دهانه رحم را باز کرده و با ابزار نرم و کوچکی، نمونه‌ای از سلول‌های دهانه رحم را جمع‌آوری می‌کند. این نمونه سپس به آزمایشگاه ارسال می‌شود تا برای وجود تغییرات غیرطبیعی یا عفونت‌ها بررسی گردد. تشخیص بر اساس نتایج آزمایش صورت می‌گیرد. در صورتی که سلول‌ها عادی باشند، نیازی به نگرانی نیست، اما اگر تغییرات غیرطبیعی مشاهده شود، ممکن است نیاز به آزمایشات اضافی باشد. برای پیدا کردن بهترین متخصص پزشک، می‌توانید به سایت دکتر دکتر مراجعه کنید.

تست پاپ اسمیر چیست و چگونه انجام می‌شود؟

تست پاپ اسمیر (Pap smear) که به آن تست پاپ نیز گفته می‌شود، یکی از مهم‌ترین انواع آزمایش چکاپ کامل زنان است که سرطان دهانه رحم (Cervical Cancer) را غربالگری می‌کند و توسط متخصص زنان انجام می‌شود. دهانه رحم قسمت پایینی رحم است که به کانال واژن متصل می‌شود.این آزمایش سلول‌های غیرطبیعی در دهانه رحم را که سرطانی هستند یا پتانسیل سرطانی شدن دارند را مورد بررسی قرار می‌دهد. در طی آزمایش پاپ اسمیر، پزشک سلول‌های دهانه رحم را می‌گیرد تا در زیر میکروسکوپ علائم سرطان را بررسی کند. علاوه بر این تشخیص عفونت با پاپ اسمیر نیز امکان پذیر است زیرا این تست وجود هر نوع التهابی را به پزشک نشان میدهد. این آزمایش به نام یک پزشک آمریکایی، دکتر جورج پاپانیکولائو که اولین بار آزمایش پاپ اسمیر را انجام داد، نامگذاری شده است.

فواید تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر، یک روش غربالگری حیاتی برای سرطان دهانه رحم است که می‌تواند جان بسیاری از زنان را نجات دهد. این آزمایش به شناسایی تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های دهانه رحم کمک می‌کند، که اگر زودتر تشخیص داده شوند، احتمال درمان و بهبودی بالایی وجود دارد. یکی از فواید اصلی تست پاپ اسمیر این است که می‌تواند به صورت پیشگیرانه عمل کند و با شناسایی زودهنگام، از پیشرفت بیماری به مرحله سرطان جلوگیری کند.علاوه بر این، تست پاپ اسمیر می‌تواند به شناسایی عفونت‌های ویروسی مانند HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) کمک کند که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. این آزمایش همچنین به زنان این امکان را می‌دهد تا با شناخت وضعیت سلامت خود، تصمیمات بهتری درباره بهداشت و درمان خود بگیرند.تشخیص HPV با تست پاپ اسمیربا تست پاپ اسمیر میتوان HPV را تشخیص داددکتر ماریسا الکساندر می گوید:متخصص زنان و زایمان، می‌گوید: تست پاپ اسمیر یک ابزار مؤثر در کاهش نرخ بروز سرطان دهانه رحم در میان زنان است. این آزمایش، در واقع یک فرصت برای بررسی سلامت و انجام اقدام‌های پیشگیرانه است.در نهایت، تست پاپ اسمیر جزئی ضروری از مراقبت‌های بهداشتی زنان است که می‌تواند زندگی آنها را تحت تأثیر قرار دهد.

آزمایش پاپ اسمیر چه چیزی را نشان میدهد؟

پزشک متخصص زنان آزمایش پاپ اسمیر را به عنوان بخشی از معاینه لگن انجام می‌دهد. این تست موارد زیر را بررسی می‌کند:

  • تشخیص سرطان دهانه رحم
  • سلول‌های بالقوه پیش سرطانی در دهانه رحم (نئوپلازی داخل اپیتلیال دهانه رحم)
  • ‌ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)

 به یاد داشته باشید که این تست فقط برای تشخیص سرطان دهانه رحم کاربرد دارد و سرطان دهانه رحم با سرطان رحم متفاوت است.

چه کسانی به آزمایش پاپ اسمیر نیاز دارند؟

زنان و دختران باید آزمایش پاپ اسمیر را از سن 21 سالگی و آزمایش HPV را از 30 سالگی انجام دهند. توجه کنید که همه سرطان‌های دهانه رحم به دلیل فعالیت جنسی ایجاد نمی‌شوند. حتی اگر رابطه جنسی ندارید و بیش از 21 سال سن دارید، باز هم باید آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید.ممکن است در زمان یائسگی پزشک برای تشخیص قطعی آتروفی واژن از پاپ اسمیر کمک بگیرد.

آیا در صورت انجام هیسترکتومی به پاپ اسمیر نیاز دارم؟

اگر برای درمان یک مشکل غیرسرطانی مانند فیبروم رحم، هیسترکتومی کامل (Hysterectomy) که عمل برداشتن دهانه رحم و رحم است را انجام داده‌اید و سابقه سرطان دهانه رحم ندارید، ممکن است نیازی به تست پاپ نداشته باشید.

تفاوت بین معاینه لگن و تست پاپ اسمیر

در طول معاینه لگن، دکتر زنان رحم، تخمدان‌ها و سایر قسمت‌های دستگاه تناسلی زنانه را بررسی کرده و حس می‌کند. این معاینه به پزشک کمک می کند تا عفونت‌ها، مشکلات و سرطان را در صورت مشاهده تشخیص دهد. او گاهی آزمایشات STD را هم در هنگام معاینه لگن انجام می‌دهد. معاینه لگن همیشه شامل تست پاپ اسمیر نمی‌شود.

تفاوت بین تست پاپ اسمیر و تست HPV

تست‌های HPV انواع خاصی از ویروس را که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهد، بررسی می‌کند. ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV یک بیماری مقاربتی شایع است که تقریباً 79 میلیون آمریکایی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. انواع مختلفی از HPV وجود دارد که همه آن‌ها باعث سرطان نمی‌شوند.پزشکان می‌توانند تست HPV و تست پاپ اسمیر را هم‌زمان و با روش خراش ملایم دهانه رحم برای برداشتن نمونه‌ سلولی انجام دهند. هنگام ارسال این نمونه‌ها به آزمایشگاه، متخصص زنان مشخص می‌کند که متخصص آزمایشگاه (پاتولوژیست) باید سلول‌های پیش سرطانی یا سرطانی (پاپ اسمیر)، HPV یا هر دو (یک آزمایش مشترک) را بررسی کند.

آیا تست پاپ اسمیر بیماری‌های مقاربتی را تشخیص می‌دهد؟

آزمایش پاپ اسمیر نمی‌تواند بیماری‌های مقاربتی را تشخیص دهد. برای سنجش بیماری‌هایی مانند کلامیدیا یا سوزاک، پزشک شما یک سواب از دهانه رحم می‌گیرد. آزمایش خون هم برخی از بیماری‌های مقاربتی را شناسایی می‌کند.روش آزمایش پاپ اسمیرروش آزمایش پاپ اسمیربا این تست میتوان بیماری‌های مقاربتی را تشخیص داد

بهترین زمان تست پاپ اسمیر

برخی از کارهایی که در روزهای قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر انجام می‌دهید می‌تواند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد. بنابراین برای دست‌یابی به دقیق‌ترین نتایج باید به نکات زیر توجه کنید:

  • دو روز قبل از معاینه رابطه جنسی واژینال نداشته باشید.
  • حداقل دو روز قبل از آزمایش از تامپون، کرم واژینال یا دارو، فوم یا ژل ضد بارداری، روان‌کننده یا دوش واژینال استفاده نکنید.
  • بهترین زمان تست پاپ اسمیر حداقل پنج روز پس از پایان دوره قاعدگی است.

نحوه انجام تست پاپ اسمیر

برای انجام تست پاپ اسمیر، دکتر متخصص زنان و زایمان اسپکولوم را وارد واژن می‌کند؛ احتمالا کمی فشار احساس کنید. این ابزار فلزی یا پلاستیکی واژن را باز نگه می‌دارد تا دکتر پاپ اسمیر بتواند به خوبی دهانه رحم را ببیند.نحوه انجام تست پاپ اسمیرنحوه انجام تست پاپ اسمیرانجام تست پاپ اسمیر روش های متفاوتی داردسپس از یک برس یا کاردک کوچک برای خراش دادن آرام سلول‌های دهانه رحم (بیوپسی) استفاده می‌کند. این کار دردناک نیست، اما شاید کمی احساس ناراحتی کنید که جای نگرانی نیست. انجام آزمایش فقط چند دقیقه طول می‌کشد و در مطب متخصص زنان انجام می‌شود؛ اما دریافت نتایج از آزمایشگاه ممکن است تا سه هفته طول بکشد.

نتایج تست پاپ اسمیر چگونه تفسیر می‌شود؟

تست پاپ اسمیر (Pap Smear) یک آزمایش ضروری برای بررسی سلامت دهانه رحم است و نتایج آن می‌تواند اطلاعات مهمی درباره وضعیت سلول‌های این ناحیه ارائه دهد. نتایج این تست به چهار دسته اصلی تقسیم می‌شود که هر یک نشان‌دهنده وضعیت متفاوتی هستند.۱. نتایج عادی (Normal): این نتایج به معنای عدم وجود تغییرات غیرطبیعی در سلول‌ها است. در این حالت، نیازی به درمان فوری نیست و معمولاً پزشک توصیه می‌کند که تست بعدی در مدت زمان معین (معمولاً سه سال بعد) انجام شود.۲. نتایج غیر عادی (Atypical Squamous Cells – ASC): در این حالت، سلول‌ها ممکن است تغییراتی داشته باشند، اما این تغییرات الزماً به معنای سرطان نیستند. پزشک ممکن است آزمایش را تکرار کند یا اقداماتی برای بررسی بیشتر انجام دهد.۳. سلول‌های پیش سرطانی (LSIL و HSIL): LSIL به تغییرات خفیف و HSIL به تغییرات شدیدتر در سلول‌ها اشاره دارد. LSIL ممکن است به خودی خود بهبود یابد، اما HSIL نیاز به بررسی و درمان بیشتری دارد.۴. سرطان (Cancer): اگر نتایج نشان‌دهنده وجود سلول‌های سرطانی باشد، اقدامات درمانی فوری و معمولاً بیوپسی برای تشخیص دقیق‌تر انجام می‌شود.

نتیجه تست توضیحات اقدام پیشنهادی
نتایج عادی هیچ تغییر غیرطبیعی در سلول‌ها وجود ندارد. تست بعدی پس از سه سال
تغییرات غیر عادی (ASC) سلول‌ها ممکن است تغییر کرده باشند، اما این تغییرات نشانه سرطان نیستند. تکرار آزمایش یا ارجاع به متخصص
تغییرات پیش سرطانی (LSIL/HSIL) وجود سلول‌های پیش‌سرطانی و نیاز به بررسی بیشتر. ارزیابی و ممکن است بیوپسی
وجود سلول‌های سرطانی (Cancer) نشان‌دهنده وجود سلول‌های سرطانی است. اقدام فوری جهت درمان

بعد از نتیجه غیرطبیعی پاپ اسمیر به چه آزمایش‌های دیگری نیاز است؟

اگر نتیجه غیرطبیعی پاپ اسمیر داشته باشید، پزشک شما احتمالاً روشی به نام کولپوسکوپی را انجام می‌دهد البته امکان دارد که فورا یا چند ماه دیگر آزمایش پاپ اسمیر دیگری را برای شما تجویز کند. در حقیقت پاپ اسمیر فقط سرطان را غربالگری می‌کند و نمی‌تواند آن را به طور قطعی تشخیص دهد. بنابراین به منظور بررسی بیشتر برای کمک به تشخیص یا رد سرطان دهانه رحم، پزشک کولپوسکوپی را انجام می‌دهد. در این روش، از یک دستگاه میکروسکوپ (کولپوسکوپ) برای مشاهده پوشش دهانه رحم و واژن استفاده می‌شود. سپس پزشک نمونه‌های بافتی را از نواحی که غیرطبیعی به نظر می‌رسند جدا کرده و آن‌ها را برای آزمایش به آزمایشگاه می‌فرستد.

هر چند وقت یک بار باید تست پاپ اسمیر را انجام داد؟

اینکه هر چندوقت یک بار آزمایش را انجام دهید به عوامل زیادی از جمله سن، سابقه بیماری و نتایج آخرین آزمایش پاپ یا HPV بستگی دارد. برای دختران کمتر از 21 سال انجام این تست لازم نیست. به‌ طورکلی بهتر است بانوان 21 تا 29 سال هر سه سال یک‌بار و 30 تا 65 ساله‌ها هر سه سال تست پاپ اسمیر را به تنهایی یا هر پنج سال یک بار همراه با آزمایش HPV انجام دهند.بیشتر خانم‌ها بعد از 65 سالگی نیازی به تست پاپ اسمیر ندارند؛ به خصوص اگر غربالگری‌های قبلی را به موقع انجام داده و به دلیل طبیعی بودن نتایج در معرض خطر بالای سرطان دهانه رحم نیستند. اما برخی از عوامل ممکن است باعث شوند که غربالگری‌های مکرر یا غربالگری در سنین بالای 65 سال داشته باشید؛ از جمله:

  • ابتلا به ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) یا نقص ایمنی ناشی از بیماری یا درمان دیگری مانند شیمی درمانی.
  • قرار گرفتن در معرض دی اتیل استیل‌بسترول (DES) زمانی که در رحم مادرتان بوده‌اید. این دارو می‌تواند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد.
  • اگر تحت درمان سرطان دهانه رحم هستید.

عوارض تست پاپ اسمیر

شاید بپرسید که آیا انجام آزمایش پاپ اسمیر خطرناک است؟ خوب است بدانید پاپ اسمیر آزمایشی بسیار ایمن است و خطر یا عارضه جدی برای بیمار به دنبال نخواهد داشت. ممکن است بعد از آزمایش لکه‌بینی خفیف (خونریزی واژینال) داشته باشید، اما معمولا گرفتگی یا درد نخواهید داشت. اگر احساس ناراحتی در هنگام انجام تست بیش از چند دقیقه طول کشید یا اگر خونریزی بیش از 24 ساعت ادامه پیدا کرد، باید به پزشک خود اطلاع دهید.

تست پاپ اسمیر را جدی بگیرید!

تست پاپ اسمیر (Pap Smear) یکی از مهم‌ترین آزمایش‌ها برای تشخیص زودهنگام تغییرات غیرطبیعی در سلول‌های دهانه رحم است. این آزمایش به ویژه برای شناسایی سرطان دهانه رحم و وضعیت‌های پیش‌سرطانی توصیه می‌شود. بسیاری از زنان، به دلایل مختلف، ممکن است از انجام این تست غافل شوند؛ اما به‌طور جدی باید در نظر گرفته شود، زیرا تشخیص زودهنگام می‌تواند در نجات زندگی فرد نقش بسزایی داشته باشد.بی خطرترین تست پاپ اسمیربی خطرترین تست پاپ اسمیربیخطرترین تست آزمایش، تست پاپ اسمیر استتست پاپ اسمیر قادر است تغییرات سلولی را قبل از اینکه به مرحله سرطان برسند، شناسایی کند. با توجه به آمارهای جهانی، سرطان دهانه رحم یکی از علل اصلی مرگ‌ومیر ناشی از سرطان در زنان است، اما با انجام منظم تست پاپ اسمیر، می‌توان خطر ابتلا به این بیماری را به‌طور قابل‌توجهی کاهش داد. به همین دلیل، توصیه می‌شود که زنان از سن 21 سالگی به بالا، هر سه سال یک‌بار این آزمایش را انجام دهند.برای دریافت نتایج دقیق و مشاوره‌های مناسب، مراجعه به متخصصان برتر اهمیت بسیاری دارد. دکترها باید تجارب و تخصص کافی در زمینه بررسی نتایج تست‌های پاپ اسمیر و تشخیص مشکلات مرتبط با آن را داشته باشند. از شما دعوت می‌شود به کلینیک‌های معتبر و شناخته شده مراجعه کنید و از دکترهای متخصص در این زمینه مشاوره بگیرید. با این کار نه‌فقط از سلامت خود اطمینان حاصل می‌کنید، بلکه می‌توانید در مرحله‌ای پیشگیری از بیماری‌های جدی و مرگبار اقدام کنید. به یاد داشته باشید که سلامت شما اولویت دارد، پس تست پاپ اسمیر را جدی بگیرید! منابع:clevelandclinichealthlinemayoclinic

سوالات متداول تست پاپ اسمیر

  برچسب‌ها: محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا