دولت به عنوان بزرگترین بدهکار؛ صنعت دارویی کشور را بلوکه و حبس کرده است
سالمخبر: نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو، گفت: دولت اصلیترین خریدار دارو و بزرگترین بدهکار در صنعت دارو است. از یکسو، فعالان حوزه دارو مشکل تامین ارز دارند و از سوی دیگر، دستگاه حاکمیتی بهعنوان اصلیترین بدهکار؛ مقروضی این صنعت را بلوکه و حبس کرده است، بنابراین صنعت دارو در یک چرخه معیوب قرار گرفته است.

بهگفته وی؛ عمده نقلو انتقالها در حوزه دارو با دلار و یورو انجام میشود و از آنجایی که منابع ما در این دو حوزه محدود است، با چالشهای جدی در این بخش مواجهیم.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه زمان دسترسی شرکت و فعالان دارویی به ارز طولانی شده است، تصریح کرد: فرآیندهای اداری بینسازمانی و فرآیند واردات دارو و تجهیزاتپزشکی طولانی است و بیشتر فعالان این حوزه با مشکل نقلو انتقال ارز مواجهند، اما بهنظر میرسد که مشکل بزرگتر کمبود نقدینگی است و هماکنون شرکتهای دارویی برای دادن ریال و دریافت ارز با چالشهای جدی روبهرو هستند.
بوربور
دولت اصلیترین خریدار دارو و بزرگترین بدهکار در صنعت دارو است. از یکسو، فعالان حوزه دارو مشکل تامین ارز دارند و از سوی دیگر، دستگاه حاکمیتی بهعنوان اصلیترین بدهکار؛ مقروضی این صنعت را بلوکه و حبس کرده است، بنابراین صنعت دارو در یک چرخه معیوب قرار گرفته است دولت را اصلیترین خریدار دارو معرفی کرد و افزود: دولت بزرگترین بدهکار در صنعت دارو است. از یکسو، فعالان حوزه دارو مشکل تامین ارز دارند و از سوی دیگر، دستگاه حاکمیتی بهعنوان اصلیترین بدهکار؛ مقروضی این صنعت را بلوکه و حبس کرده است، بنابراین در یک چرخه معیوب قرار گرفتهایم.
بنا به اظهارات این فعال اقتصادی؛ همواره قیمتگذاری در زمان مناسب انجام نمیشود و نرخ نهایی تولید با قیمتی که سازمان غذا و دارو میدهد، متناسب و همسان نیست و تولید، این چنین دچار زیان میشود.
وی با تاکید بر اینکه مدتها از نیمایی شدن ارز واردات تجهیزات دارویی میگذرد، گفت: درحالحاضر بخشهای مهم و کوچکی از دارو و تجهیزاتپزشکی (مانند بیماریهای صعبالعلاج ژنتیکی کودکان) با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی وارد میشود، اما امروز میتوان گفت بیش از ۸۰ درصد از نظام دارویی با ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی بانک مرکزی میچرخد. بهنظر میرسد که دولت سعی دارد که ارز واردات تجهیزاتپزشکی را با نرخ ارز نیمایی تالار دوم انجام بدهد که اگر این روند عملیاتی شود، شرایط واردات دارو و تجهیزاتپزشکی دشوارتر خواهد شد.
کسری بودجه ۲۵ درصدی در حوزه دارو
نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو با اشاره به پیامدهای تحریمها در صنعت دارو، گفت: تحریمها روند نقل و انتقال پول را برای ما دشوار و دولت را درگیر کردهاند؛ در
دولت امسال را با بدهی از سال گذشته آغاز کرد و دولت در طرح دارویار و در تامین ارز با کسری بودجه مواجه است واقع با کاهش منابع مالی، شاهد افت نقدینگی، اختلال در دسترسی به دارو و افزایش قیمتها خواهیم بود. اما باید این نکته را در نظر داشت که منابع محدود و شرایط سخت در همه ابعاد زندگی انسانهای در شرایط تحریم عینیت پیدا میکند و فقط منحصر به حوزه غذا و دارو نیست.
افزایش آمار نخبگان پزشکی
وی با هشدار به افزایش مهاجرت نیروهای متخصص، خاطرنشان کرد: درحالحاضر فقط ریسکهای مالی به صنعت دارو و تجهیزاتپزشکی آسیب وارد نکرده است و کمبود متخصص و افراد کاربلد بهشدت در این حوزه احساس میشود.
این فعال اقتصادی در پاسخ به این پرسش که بودجه تخصیص دادهشده برای واردات دارو چقدر است؟ گفت: امسال ۴ میلیارد دلار برای واردات مواد اولیه دارویی، داروی ساختهشده و تجهیزاتپزشکی تخصیص داده شد که این عدد نسبت به سال گذشته تغییر محسوسی نکرد، اما دولت امسال را با بدهی از سال گذشته آغاز کرد و دولت در طرح دارویار و در تامین ارز با کسری بودجه مواجه است و حدود ۲۵ درصد در این بخش کسری بودجه دارد.
بوربور با بیان اینکه فعالان حوزه دارو و تجهیزاتپزشکی توان واردات دارو با ارز آزاد را دارند، ادامه داد: اگر نیاز باشد که با ارز آزاد یا ارز ۴۰هزار تومانی دارو و تجهیزاتپزشکی وارد شود، حداقل باید ۳۰ تا ۳۵ درصد نقدینگی واردکنندگان افزایش پیدا کند. همچنین، فعالان اقتصادی به زمان نیاز دارند تا شرایط را تثیبت کنند. بنابراین از نظر زمانبندی
درحالحاضر فقط ریسکهای مالی به صنعت دارو و تجهیزاتپزشکی آسیب وارد نکرده است و کمبود متخصص و افراد کاربلد بهشدت در این حوزه احساس میشود سیستم اداری طولانی و از نظر تامین نقدینگی، نظام بانکی نمیتواند بهدلیل محدودیت، منابع نقدینگی را مدیریت کند.
نایب رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو با بیان اینکه وزارت بهداشت تخصیص ارز در حوزه غذا و دارو را انجام داده است، گفت: این تخصیصها هرکدام در بخشی معطل ماندهاند. بهعنوانمثال، تخصیص ارز در بانک مرکزی یا در بانک عامل مانده یا پول منتقل شده، اما هنوز به حساب ذینفع واریز نشده است و تخصیصهای ارز انجام میشود و شرایط نسبت به اردیبهشت بهتر شده است.
به گفته وی؛ از اردیبهشت تا مرداد، حدود ۵۰۰ میلیون دلار ارز در صف دریافت ارز بودند که خوشبختانه این پول داده شد.
بوربور در پاسخ به این پرسش که هند یکی از اصلیترین تامینکنندگان دارو ایران است، هند تلاش دارد که در تجارتهای خارجی دلار را حذف و معاملات خود را با روپیه جلو ببرد؛ آیا این امکان وجود دارد که تجارت دارو با این کشور از طریق ارزهای محلی انجام شود؟ گفت: با یوآن چین و روپیه هند مواد اولیه دارویی وارد کشور میشود. همچنین، بخشی از تجارت در این صنعت با ارز درهم انجام میشود. ارز درهم پایدار و برابری آن با دلار قابلقبول است. چالش وقتی اوج میگیرد که واردکننده درهم بگیرد، اما مجبور باشد با یورو تسویه حساب کند. در واقع مشکل زمانی نمود عینی پیدا میکند که بخواهیم با یورو یا دلار کارها را پیش ببریم./برنا