بارداری

بهداشت قاعدگی چیست؟ + اهمیت و نکات مهمی که باید رعایت کنید

مجله دکتر دکتر

خانم‌ها با رعایت بهداشت دوران قاعدگی می‌توانند پریودهای راحت‌تری را تجربه کنند. دوران پریودی برای برخی از زنان، زمان دشواری است. از نوسانات خلقی گرفته تا سندرم پیش از قاعدگی (PMS) می‌توانند در زندگی روزمره اختلال ایجاد کنند. در هرج و مرج هورمون‌های خشمگین و هوس‌های غافلگیرکننده، چیزی که اغلب نادیده گرفته می‌شود، رعایت بهداشت پریود مطلوب و سلامت قاعدگی است. در صورت ابتلا به عفونت یا دردهای شدید شکمی، بهتر است هرچه زودتر با متخصص زنان مشورت کنید. در این مقاله به توضیح نکات پریودی برای کنترل بهداشت قاعدگی می‌پردازیم. تا انتهای متن همراه ما باشید.برای مطالعه این مطلب به 5 دقیقه زمان نیاز دارید.در پایان اگر سوالی داشتید، می‌توانید در انتهای مطلب در بخش نظرات مطرح کنید تا کارشناس سلامتی دکتردکتر پاسخ بدهد.

بهداشت قاعدگی چیست؟

زنان در دوران پریودی از لحاظ جسمی ‌و روحی، حساس و آسیب پذیر هستند. در دوره قاعدگی اندام‌ها و هورمون‌های خانم‌ها تحت تاثیر خواهند بود و شرایط پیچیده‌ای را شامل می‌شوند. درد‌های عضلانی، تضعیف روحیه و نوسانات هورمونی جزوی از تغییرات دوران قاعدگی هستند.برخی از زنان دوره‌های قاعدگی را بدون اطلاعات صحیح و رعایت بهداشت قاعدگی پشت سر می‌گذارند و هر ماه درد‌های زیادی را متحمل می‌شوند. با رعایت بهداشت دوران قاعدگی می‌توان راحت‌تر این دوره را پشت سر گذاشت. استفاده از پدهای بهداشتی مناسب، رعایت بهداشت شخصی، استفاده از کیسه آبگرم، کاهش رابطه جنسی و رعایت رژیم غذایی همگی باعث می‌شوند تا دوران قاعدگی راحت‌تری را پشت سر گذاشت.بهداشت قاعدگیاگر حین قاعدگی یا قبل و بعد از آن مشکلی دارید بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید. برای آشنایی با این تخصص مقاله تخصص زنان و زایمان چیست را مطالعه کنید.

اهمیت بهداشت در دوران قاعدگی

رعایت بهداشت مناسب در دوران عادت ماهانه به شما در کنترل درد و شادابی در طول دوره کمک می‌کند. بنابراین، یادگیری نکات بهداشت دوران قاعدگی باید اولویت شما باشد. عدم رعایت بهداشت در طول چرخه قاعدگی می‌تواند زمینه‌ای برای رشد میکروب‌ها و باکتری‌ها باشد و شما را مستعد ابتلا به عفونت‌های واژن کند.

نکات ضروری برای کنترل بهداشت قاعدگی چیست؟

نکات مختلفی در بهداشت دوران قاعدگی وجود دارند که باید جدی گرفته شوند. روش‌های متعددی مانند: استفاده از کاپ قاعدگی، تامپون و نوار بهداشتی وجود دارند که در دسترس بوده و می‌توان بهداشت پریود را به بهترین شکل رعایت کرد. خانم‌ها با توجه به سبک زندگی و شرایطی که دارند باید نکات بهداشت دوران پریودی را رعایت کنند. مهم‌ترین نکات ضروری برای کنترل بهداشت پریودی به شرح زیر هستند. مشاوره تلفنی و متنی با دکتر زنانمشاوره تلفنی و متنی با دکتر زنان

نوار بهداشتی، کاپ قاعدگی یا تامپون را به طور مرتب تعویض کنید

هنگامی ‌که خون قاعدگی از بدن خارج می‌شود، ممکن است سایر ارگانیسم‌های بدن را آلوده کند. از این‌رو برای جلوگیری از بروز عفونت‌ها باید در فاصله‌های زمانی مختلفی نوار بهداشتی، کاپ قاعدگی و تامپون را تعویض کرد. باکتری‌ها می‌توانند تکثیر شوند و باعث عفونت‌های مجاری ادراری، عفونت‌های واژن و بثورات پوستی شوند. از طرفی هم تامپون‌ها و کاپ‌های قاعدگی باید به درستی وارد واژن شوند. نوار بهداشتی و تامپون را حداقل بعد از 3 ساعت تعویض کنید و فراموش نکنید که کاپ قاعدگی خود را به درستی بشویید.اگر تامپون برای مدت طولانی‌تری در محل قرار داده شود، می‌تواند باعث سندرم شوک سمی(TSS) شود که یک وضعیت پزشکی جدی ناشی از عفونت باکتریایی است. تعویض پدها و تامپون‌ها به طور مرتب از عفونت و تحریک جلوگیری می‌کند. در بین سیکل‌ها، کاپ‌های قاعدگی باید تمیز و خشک در جای خنک نگهداری شوند.

واژن را تمیز نگه دارید

شستن ناحیه واژن از پشت به جلو می‌تواند منجر به انتقال باکتری از مقعد به دهانه واژن یا مجرای ادرار شود. این موضوع می‌تواند شما را مستعد ابتلا به عفونت کند. برای حفظ بهداشت دستگاه تناسلی خود را از جلو به عقب پاک کنید و هنگام پریودی از لباس زیر نخی تمیز استفاده کنید.

از محصولات شیمیایی قوی استفاده نکنید

با توجه به اینکه واژن، یک اندام خود تمیز شونده است، اما باید بهداشت دوران قاعدگی را رعایت کرد و به سلامت دستگاه تناسلی اهمیت داد. هنگام پریودی بهتر است که از محصولات شیمیایی یا صابون‌ها صرف نظر کرد، زیرا ممکن است منجر به عفونت شوند. برای اطمینان از اینکه ناحیه تناسلی به طور کامل تمیز شده باشد، می‌توان از یک پاک کننده ملایم که متعادل کننده pH دارد برای شستشوی آرام واژن استفاده کرد. این کار می‌تواند به کاهش بو و حفظ پاکیزگی در طول قاعدگی کمک کند.

دوش گرفتن را فراموش نکنید

هنگام پریودی حداقل روزی یک بار دوش بگیرید. این کار به شما کمک می‌کند تا خود را تمیز نگه دارید، شاداب بمانید، بوی نامطبوع را از بین ببرید و از عفونت جلوگیری کنید.

پد بهداشتی را خشک نگه دارید

جریان شدید خونریزی می‌تواند باعث ایجاد بثورات پد شود. هنگامی ‌این اتفاق می‌افتد که نواربهداشتی برای مدت طولانی خیس بماند. سعی کنید پد نوار بهداشتی را با تعویض زود به زود، خشک نگه دارید و با استفاده از پماد پس از حمام و قبل از خواب جوش‌های ایجاد شده را بهبود دهید. پوشش پد ممکن است باعث تحریک پوست حساس نیز شود. اگر بثورات باقی بماند، پوست می‌تواند حساس باشد و این موضوع نشان دهنده قند خون بالا یا حساسیت به محصول است. اگر می‌خواهید به جای پد از موارد دیگری مانند کاپ قاعدگی و تامپون استفاده کنید باید روش شستشو و نگهداری از آن را بلد باشید و طبق دستور آن را تعویض کنید یا شستشو دهید.

لباس زیر نخی یا ضد حساسیت بپوشید

استفاده از لباس زیر نخی و ضد حساسیت یکی از نکات پریودی است که باید تمام خانم‌ها آن را رعایت کنند. خانم‌هایی که عفونت‌های ادراری دارند از لباس زیر مناسب استفاده نمی‌کنند و بهداشت فردی مناسبی ندارند. اگر لباس زیر شما در دوران پریودی از جنس نخی نباشد، حساسیت‌های پوستی و عفونت را ایجاد می‌کند که در نهایت به تجمع باکتری‌ها و قارچ‌های پوستی منجر می‌شود.

بهترین محصول بهداشتی مناسب خودتان را بیابید و فقط از یکی استفاده کنید

برای اینکه بهداشت فردی خود را رعایت کنید باید از محصول بهداشتی مناسب خود استفاده کنید. از ژل‌های شستشو یا کرم‌های مخصوص استفاده کنید که با پوست شما سازگاری داشته باشند. همچنین از نواربهداشتی، قاپ قاعدگی یا تامپون در یک زمان استفاده نکنید، یک مورد از محصولات بهداشتی را انتخاب کنید. از محصولات شیمیایی سنگین مانند: صابون‌ها و محصولات ضد میکروبی هم استفاده نکنید تا دچار خشکی یا حساسیت پوستی به خصوص در قسمت واژن نشوید.

از ژل‌های بهداشتی غافل نشوید

دختران یا خانم‌هایی که به دوره پریودی نزدیک می‌شوند با ترشحات مواجه خواهند شد. از طرفی هم در دوران پریودی خونریزی رخ می‌دهد که بهتر است برای شستشوی واژن از ژل‌های مخصوص استفاده کرد. برای اینکه بتوان بهداشت را در دوران پریودی رعایت کرد، نباید از ژل‌های بهداشتی غافل شد. زیرا ژل‌های بهداشتی، میزان ph واژن را کنترل می‌کنند.

رابطه جنسی برقرار نکنید

دهانه رحم در دوران پریودی برای بروز عفونت‌های مختلف بسیار حساس است. از این‌رو رابطه جنسی در دوران قاعدگی مجاز نیست. از طرفی هم حرکات انقباضی رحم هنگام برقراری رابطه جنسی ممکن است که باعث بازگشت خون در لگن شود که همین موضوع باعث بروز عفونت‌های لگنی خواهد شد.

رژیم غذایی مناسبی انتخاب کنید

از رژیم غذایی مناسب استفاده کنید. غذاهای فست فود و نوشیدنی‌های الکلی را قبل از دوران قاعدگی مصرف نکنید تا با درد‌های شکمی ‌و عضله‌ای روبه‌رو نشوید. بهتر است که از ویتامین‌ها، سبزیجات و میوه‌های تازه در رژیم غذایی خود استفاده کنید تا دوران قاعدگی راحت‌تری داشته باشید.

به اندازه کافی بخوابید

خواب کافی باعث می‌شود تا کسالت و احساس ملالت کمتری در دوران قاعدگی داشت. به اندازه کافی بخوابید تا آرامش بیشتری داشته باشید.

ورزش کنید؛ حتی در حد انجام حرکات کششی

انجام حرکات ورزشی سنگین در دوران پریودی توصیه نمی‌شود. اما در این دوران بهتر است که نرمش و حرکات کششی انجام داد تا عضله‌های شکمی ‌انقباض کمتری داشته باشند. ورزش‌های سبک مانند: یوگا، پیاده‌روی و نرمش‌های سبک در دوران پریودی توصیه می‌شود.

بیشتر آب بنوشید

نوشیدن آب کافی در پریودی به بهداشت دوران قاعدگی کمک می‌کند. بدن خود را هیدراته کنید تا دچار سردرد نشوید و کلافگه نباشید.

با تایید پزشک زنان، برای تحمل درد از مسکن استفاده کنید

اگر درد‌های زیادی در دوران پریودی دارید، بهتر است که با پزشک مشورت کنید تا ابتدا دلیل این درد‌ها مشخص شوند، سپس از مسکن‌های مناسب استفاده کنید.

بیماری های پوستی بدون رعایت بهداشت قاعدگی در کمین هستند!

در دوران پریودی ممکن است که بروز بیماری‌های پوستی مانند: راش، کهیر و بثورات پوستی در اطراف واژن رخ دهند. این بیماری‌های پوستی به دلیل مرطوب نگه داشتن ناحیه تناسلی است. استفاده از نوار بهداشتی به صورت طولانی مدت و عدم خشک کردن ناحیه تناسلی باعث می‌شوند تا رطوبت در واژن ایجاد شده و بیماری‌های پوستی را ایجاد کند.
از طرفی هم اگر فعالیت‌های فیزیکی زیادی در دوران پریودی داشته باشید، احتمال بروز بیماری‌های پوستی بیشتر می‌شود و با عدم تعویض زود به زود پد‌های بهداشتی، این بیماری را تشدید خواهید کرد.

نوار بهداشتی یا تامپون را با رعایت نکات بهداشتی دور بیندازید!

خانم‌ها در دوران قاعدگی از نوار بهداشتی یا تامپون استفاده می‌کنند، اما باید بهداشت بعد از استفاده این محصولات بهداشتی را هم رعایت کنند. هنگام تعویض و دور انداختن نوار بهداشتی یا تامپون باید محصولات بهداشتی را در کیسه پیچید تا از بروز باکتری و عفونت جلوگیری کرد. همچنین پس از دور انداختن پد یا تامپون، باید دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
دقت کنید که اگر محصولات بهداشتی مصرف شده را در طبیعت رها کنید باعث بروز آلودگی‌های محیطی می‌شوند و حاوی میکروب و باکتری‌های مختلفی هستند که برای محیط زیست خطرناک خواهند بود.

قاعدگی آسان تر با رعایت نکات بهداشتی پریودی

حفظ بهداشت در دوران قاعدگی اهمیت ویژه‌ای دارد. آگاهی از سلامت جنسی باید در مدارس آموزش داده شود. نوجوانان چه دختر و چه پسر، باید از سلامت قاعدگی به شیوه‌ای مثبت آگاه شوند. از دست دادن طبیعی خون در طول قاعدگی ۸۰ تا ۱۰۰ میلی لیتر است. در این دوران خطر ابتلا به عفونت وجود دارد، زیرا خون محیط کشت کاملی برای رشد ارگانیسم‌ها به خصوص باکتری‌ها است.بنابراین مهم است که از پدها حداکثر تا ۳ ساعت و از تامپون‌ها ۴ ساعت استفاده کرد. اما کاپ‌های قاعدگی را می‌توان تا ۱۲ ساعت استفاده کرد، البته اگر خونریزی شدید نداشته باشید. برای اینکه بهداشت پریود را به بهترین شکل رعایت کنید نیاز است که به نکات مختلفی مانند: دوش آب گرم، ورزش سبک، تغذیه سالم و استفاده از محصولات بهداشتی مناسب توجه کنید.
در صورتی که با رعایت نکات پریودی باز هم دچار عفونت شده‌اید باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا بررسی‌های لازم صورت گیرند.برای دریافت نوبت بدون اتلاف وقت و به صورت آنلاین، از سامانه نوبت دهی دکتردکتر استفاده کنید تا در زمان کوتاهی با بهترین پزشکان در ارتباط باشید. همچنین در صورتی که درباره نکات پریودی سوالی دارید که در این متن به آن اشاره نشده است می‌توانید در انتهای همین متن و در قالب کامنت با ما در ارتباط باشید.منبع:healthshots.com

سوالات متداول بهداشت قاعدگی

  محتوای این مقاله صرفا برای افزایش اطلاعات عمومی شماست و به منزله تجویز پزشکی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا