بازی های ممنوع شده در ایران [آپدیت آبان ۱۴۰۲]
![بازی های ممنوع شده در ایران [آپدیت آبان ۱۴۰۲] بازی های ممنوع شده در ایران [آپدیت آبان ۱۴۰۲]](http://www.dbazi.com/wp-content/uploads/2021/08/BGI.jpg)
بازی های غیرقانونی درست مانند سایر رسانه های سرگرمی آثاری در ژانرهای مختلفی محسوب می شوند. اکثر کشورها فیلترهای مختلفی را برای تایید یک اثر برای انتشار بین مردم شان اعمال می کنند. ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر، انتشار برخی آثار را به دلایل مختلف، ممنوع اعلام کرده است. ما در این مقاله قرار است به معرفی بازی های ممنوع شده در ایران بپردازیم. در ادامه همراه دنیای بازی باشید.
فهرست بازی های ممنوع
ممنوعیت بازی های ویدیویی در کشورهای مختلف می توانند دلایل مختلفی داشته باشد. دلایل اجتماعی، فرهنگی، اعتقادی و امنیتی ممکن است باعث ممنوعیت انتشار یک اثر در کشوری به خصوص شوند. پیشرفت بازی های ویدیویی و همه گیر شدن آن در سال های اخیر موجب شده که تاثیر گذاری آن ها بیشتر از همیشه شود. امروزه به جرات می توان بازی های ویدیویی را یکی از روش های مهم برای آموزش و فرهنگ سازی قلمداد کرد. از همین رو ممکن است تفاوت های اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی موجب ممنوعیت انتشار برخی آثار در کشورهای مختلف شود.
همانطور که پیش تر ذکر کردیم، هر کشور با توجه به شرایط خاص خود دست به ممنوع کردن یک بازی ویدیویی می زند. به عنوان مثال سری Assassin’s Creed در عربستان سعودی (تحریف تاریخ)، بازی Mortal Kombat در کره جنوبی (خشونت بیش از حد)، بازی Battlefield 4 در چین (ارائه جلوه ای بد از این کشور)، بازی PUBG در عراق (تاثیرات مخرج روی قشر نوجوان)، بازی Mass Effect 3 در امارات (صحنه های جنسی) و بازی Bully در برزیل (نمایش خشونت در محیط مدرسه) ممنوع اعلام شدهاند.
این موضوع مربوط به زمان خاصی نمی شود و هنوز هم کمیته ها و دستگاه های دولتی مختلفی وجود دارند که بازی ها را از فیلترهای خاص خود عبور می دهند. این بحث در کشور ما نیز بی سابقه نبوده و آثار مختلفی در طی سال ها در ایران ممنوع شده اند. در ادامه ما به معرفی بازی های ممنوع شده در ایران خواهیم پرداخت.
بازی Pokemon GO اثری در سبک واقعیت افزوده است که استودیو Niantic وظیفه ساخت آن را برعهده داشته و در سال ۲۰۱۶ برای پلتفرم های iOS و اندروید منتشر شد. این اثر در همان ابتدای عرضه بسیاری را تحت تاثیر قرار داد و به سرعت مخاطبان زیادی را به سمت خود جلب کرد. این بازی را می توان یکی از جنجالی ترین آثار زمان خودش دانست. استفاده از این بازی وقایع مختلفی را به دنبال داشته است، از کشف یک جسد توسط یکی از کاربران گرفته تا تصادف رانندگی هنگام تجربه آن و استفاده از این اثر به عنوان راهی برای سرقت. بازی Pokemon GO که یکی از بازی های ممنوع شده در ایران محسوب می شود، توانست در زمان عرضه رکورد میزان دانلود از پلی استور را بشکند و در امر جذب کاربر بسیار موفق بود. با اعلام بنیاد ملی بازی های رایانه ای، دلیل ممنوعیت این اثر مباحث امنیتی بوده است.
بازی های غیرقانونی در ایران: بازی Battlefield 3
بازی Battlefield 3 اثری در ژانر تیراندازی اول شخص است که وظیفه ساخت آن را استودیو DICE برعهده داشته و در سال ۲۰۱۱ توسط شرکت Electronic Arts عرضه شد و با فاصله کمی در لیست بازی های غیرقانونی در ایران قرار گرفت. این اثر از مجموعه بتلفیلد که ادامه دومین نسخه آن نیز محسوب می شود برای پلتفرم های پی سی، ایکس باکس ۳۶۰ و پلی استیشن ۳ راهی بازار شد. بازی بتلفیلد ۳ پس از انتشار توانست بازخوردهای مثبت زیادی را از منتقدان و کاربران دریافت کند و آن را می توان یکی از آثار موفق این مجموعه دانست.
این اثر که در لیست بازی های ممنوع شده در ایران جای می گیرد، ماجرای کودتایی در ایران را روایت می کند. شما در بازی Battlefield 3 باید به سمت کاراکترهای ایرانی شلیک کنید و همچنین شخصیت های فارسی زبان این اثر به کرات در آن از الفاظ رکیک استفاده می کنند.
بازی Splinter Cell: Blacklist
بازی Splinter Cell: Blacklist اثری اکشن و ماجراجویی در قالب مخفی کاری است که شرکت یوبی سافت (Ubisoft) آن را ساخته و در سال ۲۰۱۳ برای پلتفرم های پی سی، پلی استیشن ۳ و ایکس باکس ۳۶۰ منتشر کرد. وقایع این اثر ۶ ماه پس از ماجراهای بازی Splinter Cell: Conviction به وقوع می پیوندند. محوریت بازی Splinter Cell: Blacklist حضور در خاورمیانه و از بین بردن تروریست ها و خائنین به کشور آمریکا است.
ایران در داستان این بازی کشوری است که گفته می شود هرج و مرج های مختلفی را ایجاد کرده و حملات تروریستی را مدیریت می کند. سم فیشر (Sam Fisher) در یکی از مراحل با فرمانده نیروهای قدس ملاقات کرده و پس از اتفاقاتی به سرورهای امنیتی ایران دسترسی پیدا می کند. در ادامه او متوجه می شود که ایران نقشی در حملات نظامی نداشته و حمله نظامی به این کشور لغو می شود.
دلیل حضور این اثر در لیست بازی های ممنوع شده در ایران، ارائه تصویری نادرست از کشور است. گفته می شود که شخصیت های ایرانی این بازی کاملا افراطی هستند و وقایع، جلوه ای بد را از ایران ارائه می دهد.
بازی ۱۹۷۹ Revolution: Black Friday
بازی انقلاب ۱۹۷۹ از جمله بازی های غیرقانونی در ایران: جمعه سیاه اثری ماجراجویی محسوب می شود که توسط شرکت iNK و N-Fusion Interactive ساخته و منتشر شد. این بازی در سال ۲۰۱۶ برای کاربران پی سی، اندروید و iOS در دسترس قرار گرفت و در سال ۲۰۱۸ نیز به کنسول های نینتندو سوییچ، پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان راه یافت. بازی ۱۹۷۹ Revolution: Black Friday وقایع انقلاب ۵۷ ایران را از دید یک عکاس به نام رضا روایت می کند. این اثر که یکی از بازی های ممنوع شده در ایران به حساب می آید، به گفته کمیته بازبینی آثار روایت درسته را ارائه نمی دهد. در واقع دلیل اصلی ممنوعیت این اثر در داخل کشور تحریف وقایع تاریخی اعلام شده است.
بازی ARMA 3
بازی آرما ۳ اثری جنگی و واقع گرایانه است که سازندگان در آن از حالت جهان باز (Open World) اسنفاده کرده اند. این بازی توسط استودیو Bohemia Interactive ساخته و در سال ۲۰۱۳ برای پی سی منتشر شد. بازی ARMA III به ارائه یکی از واقع گرایانه ترین تجربه های نظامی در بازی های ویدیویی شهرت دارد. این اثر دارای نقشه ای وسیع است و که مناطق مختلفی را پوشش می دهد. از دیگر مواردی که این بازی در آن شهرت دارد، داشتن مادهای فراوان است. تاکنون بیش از ۹۰ هزار ماد مختلف که شامل خودروها، سلاح ها، مناطق و ساختمان های گوناگون هستند، در اختیار کاربران این اثر قرار گرفته اند.
وقایع بازی ARMA 3 در دهه ۲۰۳۰ میلادی به وقوع می پیوندد. جایی که در آن کشورهای ائتلاف شرقی به نام CSAT با رهبری ایران و چین، در مقابل ناتو قرار گرفته اند. بنیاد ملی بازی های رایانه ای و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از انتشار این اثر در داخل کشور جلوگیری کردند، زیرا بازی آرما ۳ ایران را به عنوان دشمن مستقیم ناتو معرفی می کند. به هر حال باید گفت، این اثر که یکی از بازی های ممنوع شده در ایران به حساب می آید، با آثاری مثل Battlefield و Call of Duty تفاوت های عمده ای دارد و تجربه ای متفاوت را به مخاطبان ارائه می دهد.
بازی های ممنوع شده در ایران: بازی GTA V
بازی جی تی ای وی اثری اکشن و ماجراجویی محسوب می شود که توسط شرکت راک استار (Rockstar) ساخته و در سال ۲۰۱۳ منتشر شد. این بازی جهان باز در ابتدای کار برای پلی استیشن ۳ و ایکس باکس ۳۶۰ عرضه شد و در سال ۲۰۱۴ در دسترس کاربران پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان قرار گرفت. نهایتا بازی GTA 5 در سال ۲۰۱۵ راهی پی سی شد و بد نیست اشاره کنیم که امسال قرار است نسخه نسل نهمی آن منتشر شود.
شما در این اثر کنترل سه شخصیت به نام های مایکل (Michael)، فرانکلین (Franklin) و ترور (Trever) را برعهده خواهید داشت و دست تان تقریبا برای انجام هر کاری باز است. بازی GTA V پس از عرضه مورد ستایش منتقدین و کاربران زیادی قرار گرفت و بسیاری آن را بهترین بازی تاریخ می دانند. با این حال انتقادهای متعددی نیز به این اثر وارد شد. به عنوان مثال بسیاری نگاه سازندگان این اثر به زنان را نمی پسندیدند و از ارائه خشونت در داستان آن نیز ابراز نارضایتی کردند. به هر حال باید بدانید که دلیل ممنوعیت این بازی در ایران نیز نمایش خشونت و صحنه های جنسی در آن است.
همانطور که در ابتدای این مقاله اشاره کردیم، ممنوعیت بازی های ویدیویی در بسیاری از کشورهای دنیا اعمال می شوند و این موضوع مختص به کشور ما نیست. البته به دلایل نگاه سخت گیرانه تر کمیته های مربوطه، این مبحث در کشور ما بیشتر از سایر مناطق به چشم می خورد که امیدواریم کمی این رویه در آینده دست خوش تغییراتی شود. جدای از ممنوعیت بازی های خارجی، اخیرا نیز بنیاد ملی بازی های رایانه ای سختگیری های بیشتری روی آثار داخلی اعمال کرده که چندی پیش گروه زیادی از بازی سازان با تشکیل کارزاری به این موضع گیری ها معترض شدند. در هر صورت امیدواریم که در آینده فضای گیم برای دوست داران این صنعت بازتر و آزادتر از همیشه شود.
این بود لیست بازی های ممنوع شده در ایران. امیدواریم آشنایی با بازی های غیرقانونی در ایران برایتان مفید بوده باشد. نظر شما درباره بازی های ممنوع شده در ایران چیست؟ آیا دلایل ممنوعیت آن ها را موجه می دانید؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.