گزارش ویژه: هزار فامیل داوری فوتبال ایران!
از گذشته تاکنون جامعه داوری در فوتبال ایران پُر از روابط خانوادگی بوده است؛ بیراه نیست اگر این حرفه را در ایران موروثی بدانیم!

به گزارش “ورزش سه”، چند روزی است بحث های زیادی درباره روابط خانوادگی خداداد افشاریان با برخی داوران کمک داوران لیگ برتر و لیگ دسته اول در جامعه فوتبال به وجود آمده و خیلیها به همین خاطر به انتقاد از رییس کمیته داوران و اعضای خانواده او پرداختهاند.
پوریا افشاریان(پسر خداداد افشاریان)، روحالله شریفی (داماد خداداد افشاریان) و حمیدرضا افشون(برادر زن برادر خداداد افشاریان) از جمله داوران شاغل در فوتبال ایران هستند که به واسطه روابط خانوادگی با رییس کمیته داوران بسیار مورد انتقاد قرار گرفتند و نام شان بارها در رسانه ها مطرح شده است.
این در حالی است که روابط فامیلی و خانوادگی در جامعه داوری از دیرباز وجود داشته و بارها شاهد حضور چند نفر از اعضای یک خانواده در بین اعضای این قشر بوده ایم. البته که حضور خداداد افشاریان در راس کمیته داوران و نظارت مستقیم وی بر چیدمان داوریهای فوتبال باعث شده تا روابط خانوادگی او بیشتر از افراد دیگر به چشم بیاید. موضوعی که چندی قبل افشاریان خودش هم به آن اشاره کرد. رییس کمیته داوران بعد از جنجال های پیش آمده گفته بود: «گناه اعضای خانوادهام این است که من رییس کمیته داوران هستم.»
در چنین شرایطی بررسی همه روابط فامیلی و خانوادگی در جامعه داوری ایران از سالیان دور تا همین حالا میتواند قابل توجه باشد. اینکه جدا از اعضای خانواده افشاریان ، داوری در چه خانوادههایی به صورت موروثی دنبال شده نکات جالبی را به ما میرساند.
عرببراقی و فغانی؛ وصلتی که خانواده داوریدوست را گستردهتر کرد
حسین عرببراقی و محمد فغانی برای آنهایی که سالهای زیادی است فوتبال را دنبال میکنند، دو نام آشنا هستند. دو داور قدیمی فوتبال ایران که قبل از حرفهای شدن این رشته ورزشی در ایران در میادین فوتبال سوت در دست میگرفتند و همین حالا نیز از احترام خاصی در بین جامعه داوری برخوردار هستند.
نکته قابل توجه عرببراقی و فغانی اما رو آوردن فرزندان آنها به داوری است. علیرضا و محمدرضا فغانی با طی کردن مدارج عالی داوری در این رشته به موفقیت هایی رسیدند؛ محمدرضا زودتر از علیرضا به کشور سوئد رفت و همین حالا در این کشور شاغل به قضاوت است و علیرضا فغانی نیز که دیگر نیاز به معرفی ندارد و از دید خیلیها او بهترین داور تاریخ فوتبال ایران به شمار میرود. همچنین امیر عرببراقی نیز یکی از جوان ترین داوران ایران محسوب میشود که امسال به لیست الیت ایران اضافه شده و آینده خوبی در این قضاوت پیشرو خواهد داشت.
نکته ای که باعث شد دو خانواده عرببراقی و فغانی بیشتر در فضای داوری دیده شوند، وصلت علیرضا فغانی با دختر حسین عرببراقی بود؛ وصلی که باعث شده امیر عرببراقی در بسیاری از محافل بابت برادر همسر علیرضا فغانی بودن مورد توجه قرار بگیرد.
گفتنی است، حسین عرببراقی در حال حاضر ریاست کمیته داوران هیات فوتبال تهران را برعهده دارد.
بیژن و پیام حیدری، سرشناس و باتجربه
دو داور معروف و بینالمللی فوتبال ایران که در بین هواداران فوتبال بسیار شناخته شده هستند، برادرند! بیژن حیدری و پیام حیدری دو داوری که در چند سال گذشته بارها نام شان شنیده شده و رابطه برادری آنها نیز بر همگان مشخص است. برادران حیدری دو صندلی از 7 صندلی لیست الیت ایران را در اختیار دارند و در عرصه بینالمللی نیز فعال هستند.
کمک داور جام جهانی از پدرش آموخت
محمدرضا ابوالفضلی کمک داور برجسته ایران که در ابتدای لیگ بیست و سوم به واسطه عبور از 45 سالگی مجبور به خداحافظی از قضاوت شد، نامی آشنا در عرصه قضاوت است. او همراه با علیرضا فغانی در دو جام جهانی به پرچم زدن پرداخت و جالب است بدانید که پدر او حسین ابوالفضلی از کمک داوران قدیمی و سرشناس فوتبال ایران بود. مرحوم ابوالفضلی در مسابقات مهم زیادی در سالیان دور پرچم زد و بعدها فرزند او هم به کمک داور شدن رو آورد.
پرچم از دست برادران سخندان نمیافتد
نام خانوادگی یعقوب سخندان که این روزها در لیگ برتر فوتبال ایران پرچم قضاوت در دست میگیرد، یادآور یعقوب سخندان کمک داور بازنشسته فوتبال ایران است که چند سالی است در این عرصه فعالیت ندارد. آنها برادر هستند، دو برادری که ذاتا پرچم زدن را دوست دارند.
خانواده میرزابیگی، عمو و برادرزاده
نسل جدید طرفدار فوتبال ابراهیم میرزابیگی را با کارشناسی های داوریاش در برنامه نود شناختند؛ او اما از کمک داوران قدیمی فوتبال بود که سالها بعد برادرزاده اش را در این کسوت دید. علی میرزابیگی که تا دو سه سال قبل به عنوان کمک داور در لیست بین المللی فوتبال ایران بود و در عرصه های مهمی پرچم زد، برادرزاده ابراهیم میرزابیگی داور قدیمی فوتبال ایران است.
سعید و رحیم، عمو و برادرزاده
در دهه هشتاد یکی از داورانی که نامش در مسابقات مختلف بارها شنیده میشد، رحیم رحیمیمقدم بود. داوری که مسابقات مهمی را برای تیم های بزرگ سوت زد و حالا برادرزاده او سعید رحیمی مقدم یکی از داوران حاضر در ماتریس کمیته داوران است. سعید رحیمی مقدم در لیگ بیست و سوم و لیگ یک امسال هم مسابقاتی را قضاوت کرده است.
جوان مطرح لیگ به داییاش رفته است
یکی از جوان ترین و در عین حال باتجربه ترین داوران حال حاضر ایران امیرسامان سلطانی است؛ داور خوش استیل و باجذبه فوتبال که با وجود سن و سال مناسب اما در بازی های بزرگی قضاوت میکند و یکی از افرادی است که همواره در چیدمان های کمیته داوران جزو نفرات اصلی به شمار میرود. سلطانی خواهرزاده مهدی ناصحی داور قدیمی فوتبال است که این روزها به عنوان مسئول برگزاری در بسیاری از بازی های لیگ برتر و لیگ یک حضور پیدا میکند.
قضاوت همسر رییس دپارتمان در لیگ برتر زنان
دانیال مرادی را آنهایی که در بدنه فوتبال هستند، میشناسند. او اگرچه در قضاوت چندان به صورت عملی حضور نداشته اما چند سالی است به عنوان رییس دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال نقش بسزایی دارد و در بسیاری از مراسم ها به بیان نقطه نظرات خود درباره چیدمان ها و مسائل داوری میپردازد. همسر مرادی آتنا لشنی داور و کمک داور برجسته فوتبال زنان است. لشنی که در فوتبال زنان جزو داوران مطرح به شمار میرود و در لیست بین المللی ایران هم حضور دارد، یکی از افرادی است که برای قضاوت در عرصه های مهم بینالمللی نامش بارها مطرح شده است.
کاظمی و خسروی، داماد و برادزن
وحید کاظمی یکی از 7 داور ایران در لیست الیت هم نسبت فامیلی با یکی از داوران شاغل در لیگ برتر دارد. کاظمی که چند روز قبل بازی حساس استقلال و تراکتور را سوت زد و اکنون برای قضاوت در مقدماتی جام جهانی به بیشکک (به عنوان داور چهارم دیدار قرقیزستان و عمان) رفته، داماد خانواده خسروی است که فرزند آنها مهرداد خسروی در عرصه قضاوت فعال است. مهرداد خسروی را در مسابقات لیگ یک به عنوان داور وسط زیاد دیده ایم و در لیگ برتر هم بارها در قامت داور چهارم حاضر بوده و یکی دو بازی را هم سوت زده است. به عبارت بهتر مهرداد خسروی برادر همسر وحید کاظمی است.
زوج داور در لیگ مردان و زنان
به همان مقدار که نام میثم حیدری داور اهل چهارمحال و بختیاری را این روزها در لیگ برتر و لیگ یک میشنویم، در ابلاغ های قضاوت برای لیگ زنان اسم ریحانه شیرازی هم شنیده میشود. حیدری و شیرازی زن و شوهر هستند و زوجی کاملا داوری دوست محسوب میشوند که هردو در لیگ برتر مردان و زنان این روزها به قضاوت مشغول هستند.
حرفه خاص خانواده ایلدروم، از پدر به پسر
علیرضا ایلدروم که اکنون یکی از کمک داوران مطرح و بین المللی فوتبال ایران به شمار میرود و دو روز پیش در بازی سپاهان و پرسپولیس هم پرچم در دست گرفت، فرزند منوچهر ایلدروم است؛ کمک داور قدیمی که در سالیان دور جزو قاضی های مطرح و ملی فوتبال ایران به شمار میرفت.
از فرزندان منصوری و ترابیان هم در آینده میشنوید
محمدرضا منصوری کمک داور بینالمللی که در دو جام جهانی به قضاوت پرداخته و محمدحسین ترابیان داور مطرحی که یک نظامی است و در پایان لیگ بیست و دوم از دنیای قضاوت خداحافظی کرد، دو داوری هستند که فرزندان خود را به فعالیت در این عرصه تشویق کرده اند. فرزند منصوری(آرشام) این روزها در رده های پایه کشور سوت قضاوت در دست میگیرد و فرزند ترابیان هم در لیگ دسته سوم کشور یکی از داوران حاضر به شمار می رود.
خاطرات ماندگار از برادران مشهور خوشخوان
فوتبالدوستان قدیمی برادران خوشخوان را به خوبی در ذهن دارند. محمود، حمید و حسین، سه برادری بودند که در عرصه قضاوت بسیار فعال بودند و البته مشهور ترین آنها مرحوم محمود خوشخوان بود؛ رییس سابق کمیته داوران و کمک داور دربی معروف استقلال و پرسپولیس که نتیجه اش در سال 1352، شش بر صفر شد! حمید و حسین خوشخوان دو برادر او نیز سال ها در عرصه قضاوت فعالیت کردند و نامی ماندگار در قضاوت به شمار میروند.
سالهای دور هم داوری خانوادگی بود!
موضوع روابط خانوادگی بین داوران در سالیان دور هم به وفور وجود داشته اما اخیرا با توجه به پیشرفت تکنولوژی و گستردگی شبکه های اجتماعی و بازتاب های رسانه ای این مساله بیشتر به چشم میآید؛ علاوه بر برادران خوشخوان چهره های زیادی در داوری کشور در سالیان دور فعالیت می کردند که از اقوام یکدیگر بودند؛ یکی از این نمونه ها برادران حیدری(داوود و رضا) است که البته که با برادران حیدری حاضر در داوری(بیژن و پیام) هیچ نسبتی ندارند اما در گذشته در عرصه قضاوت فعال بودند. نمونه های دیگر هم هستند که قدیمی ترهای فوتبال بهتر میتوانند درباره آنها صحبت کنند.